Viete, že jahody pôsobia proti stresu?
Jahody patria medzi chutné, ale predovšetkým zdravé plody, ktoré obsahujú až 91% vody. Len 7,7% tvoria sacharidy (glykemický index okolo 40), takže sa ich môžete prejesť do sýtosti a nebáť sa, že priberiete. Jedná šálka plná jahôd má len cca 50 kalórií.
Tieto plody majú vôbec jeden z najvyšších antioxidačných účinkov na telo. Výrazné sú ochranné účinky na srdce a mozog človeka a taktiež ich efektivita spomaliť starnutie tela. Tieto prírodné plody disponujú kvalitným obsahom flavonoidov, ktoré majú vplyv na viac ako 200 ochorení. Špeciálne chcem vyzdvihnúť antocyaníny, ktoré majú:
Štúdie napríklad ukázali, že ženy konzumujúce 2-3 porcie jahôd týždenne, mali až o 32% nižšie riziko srdcového kolapsu. Výskumníci sa zhodli, že pravidelný príjem antocyanínov znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení – svetového zabijaka číslo 1.
Aktívna látka, ktorá ma silný ochranný účinok sa nazýva fisetin, písal o nej aj časopis Aging Cell – zvýšený level glutatiónu a ochrana pred tvorbou chronického zápalu sú ďalšie významné benefity. Konzumácia plodov dokáže zvýšiť level dopamínu a navodiť tak lepšiu náladu.
VITAMÍN C – jahody patria medzi superzdroje vitamínu C, bez ktorého vaša imunita nefunguje, a ktorý ľudia prijímajú v minimálnej miere. Jahody tak nepriamo podporuje aj zdravie pokožky a kĺbov (regenerácia a syntéza kolagénu).
MANGÁN – tento dôležitý prvok má svoj významný dopad na metabolizmus, rast kostí, využitie vápnika alebo antioxidačnú aktivitu či ochranu pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou.
KYSELINA LISTOVÁ – jahody sú zdroj aj tejto dôležitej kyseliny zo skupiny vitamínov B. Kyslinu listovú by mali prijímať predovšetkým tehotné ženy a starší ľudia. Chráni pred rakovinou a zabezpečuje normálne, zdravé bunkové delenie a funkcie buniek.
DRASLÍK – tento dôležitý minerál zabezpečuje okrem iného optimalizáciu krvného tlaku a prenos vzruchov v tele.
V menšom množstve obsahujú jahody taktiež Vitamín E, K, B6, meď, horčík alebo fosfor.
Štúdie jasne dokazujú pozitívny vplyv jahôd a látok v nich obsiahnutých na zdravie srdcovo-cievneho systému a ochranu pred chorobami.
Pravidelná konzumácia jahôd:
Väčšina ľudí znáša tento plod veľmi dobré, ale známe sú aj alergické reakcie na jahody. Pozor si treba dať na jahody od nepoctivých farmárov, ktoré sú zdrojom nebezpečných pesticídov.
Poďme teda na 3 rýchle milkshake, ktoré budete mať za pár minút hotové a dodajú vám tie správne živiny.
Ingrediencie:
Najprv si umyjete jahôdky, a ak ich máte domáce zo záhradky, tak kľudne nechajte na nich aj zelené lístky, sú tak isto výživné. Jahody dáme do mixéra, kde nalejeme 2 dcl makového mlieka, pridáme agáve a polovicu banánu. Všetko spolu vymixujeme a servírujeme do pohára. Všetko spolu vymixujeme a servírujeme do pohára.
Ingrediencie:
Najprv si umyjete jahôdky, a ak ich máte domáce zo záhradky, tak kľudne nechajte na nich aj zelené lístky, sú tak isto výživné. Jahody dáme do mixéra, kde nalejeme 2 dcl mandľového mlieka a pridáme kokosový cukor podľa chuti. Ja som dala jednu čajovú lyžičku. Všetko spolu vymixuje a nalejeme do pohárika.
Ingrediencie:
Najprv si umyjete jahôdky, a ak ich máte domáce zo záhradky, tak kľudne nechajte na nich aj zelené lístky, sú tak isto výživné. Jahody dáme do mixéra, kde nalejeme 2 dcl kokosového mlieka a pridáme kokosový cukor. Ja som dala jednu čajovú lyžičku. Všetko spolu vymixuje a nalejeme do pohárika.
Verím, že vám bude chutiť.
Všetko s láskou.
Zlatica Žárska
Adresa a sídlo
Inštitút stresu, s.r.o.
Tamaškovičova 2742/17,
917 01 Trnava
IČO: 36467456
IČ DPH: SK2020018902
Telefón
© 2023 Inštitút stresu, s.r.o. made by PROGNESSA