info@istres.sk
+421 908 984 257

Potraviny proti stresu - Poznáme chutný liek

Kategória: ,

Cítite sa pod tlakom a problémy na vás útočia zo všetkých strán? Dychové cvičenia nezaberajú a vy nemáte náladu na prechádzku či jogu? Skúste si dopriať ovocie. Okrem zdravotných benefitov vám totiž konzumácia ovocia môže priniesť úľavu od stresu.

Je známe, že stravovanie má veľký vplyv na celkové zdravie človeka. A proti stresu sa dá bojovať výborným ovocím.  Ovocie obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú zdravú činnosť nervového systému, našu psychickú pohodu a účinne bojujú nie len so psychickým stresom, ale aj so stresom oxidačným.

Oxidačný stres

Oxidačný stres neznamená stres v klasickom slova zmysle, ako ho vníma väčšina z nás. Oxidačný stres v ľudskom organizme vzniká, keď sa produkuje viac reaktívneho kyslíka (tzv. voľného radikálu) ako je telo možné neutralizovať. Táto nerovnováha vedie k poškodeniu génov a pokiaľ sa telu dlhodobo nedarí ho eliminovať, podieľa sa na ochoreniach ako ateroskleróza, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, srdcový infarkt a iné srdcovocievne ochorenia.

Ktoré druhy ovocia pomáhajú proti stresu?

1. Jahody

Jahody sú bohaté na vitamín C a B, obsahujú vlákninu pektín, fosfor, železo, mangán a meď. Jahody patria k jedným z najsilnejších potravinových antioxidantov. Už jedna šálka jahôd chráni váš mozog po dobu 6-12 hodín.

Ak máte radi jahody, určite vyskúšajte tieto 3 milkshaky, pomocou ktorých zatočíte so stresom!

2. Opuncia (jedlý kaktus)

Obsahuje vitamín C, horčík a mangán. Má vlastnosti, ktoré pomáhajú účinne zachytávať voľné radikály. Z výsledkov výskumu z roku 2004, ktorý bol publikovaný v Americkom časopise klinickej výživy, vyplýva, že pravidelná konzumácia tohto ovocia zvyšuje koncentráciu vitamínov C a E v tele, má priaznivý vplyv na celkovú rovnováhu organizmu a významne znižuje oxidačný stres. Na druhej strane podávanie iba vitamínu C nemalo významný vplyv na oxidačný stres.

3. Banány

Banány obsahujú vysoké hladiny draslíka, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nášho nervového systému a mozgu.

4. Čučoriedky

Čučoriedky patria spolu s jahodami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý sa ukázal ako nápomocný pri boji proti stresu. Čučoriedky obsahujú tiež antokyány, vďaka ktorým majú svoju typickú fialovú farbu. Tieto antioxidanty pomáhajú mozgu pri výrobe dopamínu, ktorý prispieva k vašej dobrej nálade.

5. Citrusy

Citrusy patria k ďalším výborným zdrojom vitamínu C. A nemusíte ich ani priamo jesť. Veď čo v horúcich dňoch lepšie osvieži človeka ako citronáda? Stačí do čistej vody alebo sódy pridať šťavu z citróna, pomaranča, limetky či grepu, trochu trstinového cukru alebo medu podľa chuti, pár lístkov mäty a výborný letný nápoj s vitamínom C máte vždy po ruke. Ak v práci prežívate stres, už viete, čo by ste si mali pripraviť na pracovný stôl.

Na stres a úzkosť pozitívne vplývajú kešu orechy

Všetky potraviny rastlinného pôvodu majú určité benefity, ale niektoré nás prekvapia viac, ako sme si mohli myslieť. Môžu zvýšiť naše zdravie a pohodu. Jednými z nich sú aj kešu oriešky.

Tento zdravý snack je nielen lahodne krémový, ale môže byť ako náhrada za vajcia, maslo, syr a dokonca aj jogurt. Má neuveriteľné plusy pre váš mozog. Všetky orechy a semená obsahujú prospešné tuky, vitamíny B a horčík, ale kešu sú jednými z mála potravín, ktoré znížujú nielen stres a úzkosť, ale dokonca aj mierne depresie.

Kešu ako malý zázrak na stres a úzkosť

Kešu sú malý balíček železa, horčíka, vitamínu B6, bielkovín a dôležitých aminokyselín, a dokonca aj omega-3-mastných kyselín. Kešu sú jedným z najlepších zdrojov na tryptofán. Táto aminokyselina je rozhodujúca pre zlepšenie serotonínu v mozgu. Takže bez trytofánu v našej strave, nemôžeme produkovať serotonín rovnako efektívne. A naše telo tiež nemôže použiť množstvo serotonínu, ktoré máme. Nedostatok serotonínu môže viesť k úzkosti a citlivosti k stresovej reakcii. Trytofán sa vyskytuje v mnohých potravinách rastlinného pôvodu, ale najviac v kešu orechoch, 1000-2000 miligramov na 1/4 šálky. Ďalšie dobré zdroje sú banány, tekvica a tekvicové semienka, mandle a sladké zemiaky.

Kešu vyzerá zaujímavo. Vyrastá z plodu (cashew apple), ktorý sa dá taktiež konzumovať.

Kešu obsahujú horčík. Horčík je zásadný pre zdravú rovnováhu nervového systému, napomáha pri liečbe úzkosti a depresiách. Horčík tiež zabraňuje nízkej hladine cukru v krvi, ktorá môže prispieť k úzkosti. Kešu oriešky ho obsahujú približne 83 miligramov na porciu (cca jedna hrsť).

Vitamín B6 v kešu pomáha pri zachytávaní serotonínu v tele. Obe spomínané látky –  B6 a tryptofán vytvárajú uvoľnený stav, ktorý pomáha k pozitívnej mysli a k znižovaniu úzkosti. Vitamín B6 tiež znižuje depresie a zlepšuje celkový zdravotný stav mozgu. Kešu sú jedným z najlepších zdrojov, spolu s avokádom, tekvicovými semienkami, banánmi, tekvicou, chia semienkami a sladkými zemiaky.

Ak máte radi kešu, určite vyskúšajte tento RECEPT!

Zdroj: Tesoriere, L., Butera, D., Pintaudi, A. M., Allegra, M. & Livrea, M. (2004). Supplementation with cactus pear (Opuntia ficus-indica) fruit decreases oxidative stress in healthy humans: a comparative study with vitamin C. The Americal Journal of Clinical Nutrition, 80:391-5; onegreenplanet.org

Menej stresu, viac pohody

Sledujte nás

Adresa a sídlo

Inštitút stresu, s.r.o.

Tamaškovičova 2742/17,
917 01 Trnava

IČO: 36467456
IČ DPH: SK2020018902

    © 2023 Inštitút stresu, s.r.o. made by PROGNESSA

    envelopephone-handset